Baş Ağrısı
Baş ağrısı toplumun en sık görülen hastalığıdır. Neredeyse tüm insanlar hayatlarının bir döneminde bir defaya mahsus da olsa baş ağrısı yaşamışlardır desek yanılmış olmayız. Baş ağrısı şiddetine göre insanın yaşam kalitesini düşürebilir, günlük işlerini olumsuz yönde etkileyebilir.
Baş ağrısı; başın belli bir bölümünde zonklayıcı, sıkıştırıcı ve belirgin şekilde meydana gelen rahatsızlık veren durum olarak bilinir. Baş ağrısı yavaş- yavaş veya birdenbire ansızın gelerek, birkaç dakika, birkaç saat veya birkaç gün boyunca devam edebilir.
Baş ağrısı bazı durumlarda inme, beyin enfeksiyonları (menenjit, ensefalit) ve dönemimizin hastalığı olan COVİD-19 gibi hayati tehlikeye sebep olabilen hastalıkların belirtisi olabilir. Hayatınızda ilk defa aniden gelişen ya da şiddeti gittikçe artan bir baş ağrısı yaşıyorsanız ve eğer baş ağrınıza bilinç kaybı, bayılma, kafa karışıklığı, denge kaybı, ateş yüksekliği, konuşma bozukluğu, görme bozukluğu, mide bulantısı, kusma, vücudunuzun bir tarafında uyuşma, güç kaybı gibi şikayetlerden en az biri eşlik ediyor ise mutlaka en kısa zamanda bir hastanenin acil servisine başvurmalısınız demektir.
Baş Ağrıları İki Grupta Toplanır
Birincil ve fonksiyonel baş ağrılarında baş ağrısının altında başka bir hastalık yatmaz. Gerilim tipi baş ağrısı, migren, nevraljik baş ağrısı ve küme tipi baş ağrılarını kapsar.
İkincil grupta başka hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkan baş ağrıları yer alır. Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar.
Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür. Ancak, baş ağrısı ani başlangıçlı ve çok şiddetli olduğunda, hasta “kafamda bomba patladı”, “hayatımda yaşadığım en kötü baş ağrısı” gibi bir ifade kullanıyorsa, hipertansiyon hastalarında, baş ağrısına bulantı kusma eşlik ettiğinde veya tedaviye cevap vermeyen uzun süreli baş ağrılarında beyin kanaması ya da başka ciddi hastalıklar akla gelmelidir